Единството на Украйна е по-важно от нечии лични амбиции

Правителството направи всичко възможно, за да не се допуснат кръвопролития, ескалация на насилието и нарушения на правата на гражданите, се казва в изявлението на вече бившия премиер Азаров към народа на страната

64 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„Конфликтната ситуация, която се наблюдава в държавата, заплашва икономическото и социалното развитие на Украйна, носи в себе си заплаха за цялото украинско общество и за всеки гражданин", се казва в официалното обръщение на вече бившия премиер Николай Азаров, който по-рано днес подаде оставка заради ескалацията на напрежението и безизходицата от политическата криза в страната.

"Правителството направи всичко възможно, за да не се допуснат кръвопролития, ескалация на насилието и нарушения на правата на гражданите. Правителството осигуряваше функционирането на икономиката и системата за социална защита в екстремни условия. Но остротата и опасността на конфликта за гражданите ни, за съдбата на Украйна, изискват допълнителни отговорни стъпки.

С цел създаване на допълнителни възможности за обществено-политически компромис, заради мирното уреждане на конфликта, аз взех решението да помоля президента на Украйна да приеме оставката ми като министър-председател на Украйна.

Всички тези трудни години аз правех всичко, за да може Украйна да се развива нормално като демократична европейска държава. Аз взимах решения и поемах отговорност в интересите на народа на Украйна. И затова мога да гледам честно в очите на всеки гражданин на държавата ни, на всеки сънародник.

Благодарен съм за доверието на президента на Украйна. Аз съм благодарен на всички народни депутати, които през всичките тези години подкрепяха сложната работа на правителството по модернизиране и реформиране на държавата. Благодарен съм на всички граждани на Украйна, които подкрепяха правителството и мен лично, които вярваха и вярват във възможността на политическата линия, който ние прокарвахме.

Днес най-важното е да се запази единството и целостта на Украйна. Това е много по-важно от нечии лични планове или амбиции. Точно затова съм взел това решение", завървшва позицията си Азаров.

Коментари: 0