Една легенда си отива

Германската компания за каталожна търговия Neckermann е на ръба на фалита

6682 ~ 1 мин. четене

Германската компания за поръчки по пощата Neckermann заяви, че ще подаде заявление за влизане в процедура по несъстоятелност, след като един от големите собственици отказва да вкара пари за преструктуриране, добавяйки нови щрихи към неволите на на пазара на дребно в Германия. Неплатежоспособността на Neckermann идва на фона на няколко поредни новини от търговските вериги като аптеките, Metro, Praktiker и Puma обявиха, че заради свитите потребителски разходи очакват понижение на приходите си.

Neckermann е подала заявлението за защита от кредитори в съда във Франкфурт. Компаняита обачви през април планове да преструктурира бизнеса си, включително и да прекрати каталожната търговия. Сред приоритетите в новата бизнес страрегия беше преминаването към търговия единствено чрез интернет, което по план трябваше да доведе до сваването на  1400 работни места. Ръководството на компанията водеше в продължение на няколко месеца преговори със синдикатите по промяната на бизнес модела, но така и не стигна до споразумение.

В крайна сметка предложеният от ръководството план за преструктуриране не беше одобрен от собствениците и сега легендата Neckermann e на ръба на фалита. Според представителят на синдикатите Волфганг Търнър за продането на споразумението основната вина е в собствениците от Sun Capital, които не са не са одобрил плана.Колапсът на Neckermann, която продава продукти от дрехи до технологии, мебели и домашни принадлежности, означава, че около 2000 работни места са изложени на риск.


Подкрепи Economic.bg