Емил Хърсев: Да се въведе и данък на пенсиите

Съотношението кредити към депозити е 105%

3698 ~ 1 мин. четене

"Трябва да се въведе и облагане на пенсиите. Симеон Дянков трябваше да каже - увеличение на пенсиите с 15% и данък от 10%, което щеше да е нетно увеличение с 5%. Не е въпрос на вземане от хората, а на уеднаквяване на облагането". Това каза пред бТВ финансистът Емил Хърсев. Заедно с икономиста Георги Ангелова те спориха за данъка върху лихвите от депозити. "Не облагаме спестяванията, а лихвата от тях. Досега това беше едно изключение от данъчното облагане", коментира Хърсев.

"Не съм съгласен, че има печалба, защото лихвата от депозита е по-ниска от инфлацията", контрира Георги Ангелов. "Не е аргумент да налагаме нови данъци, защото държавата не харчи добре. За да има по-високи пенсии, трябва да произвеждаме повече", поясни икономистът.

Емил Хърсев защити данък "лихва" с факта, че данъците работят по-добре, когато има по-малко изключения. Затова и подоходното облагане трябва да е еднакво.

"Когато натрупаме капитала както в Западна Европа, нека да въведем и техните данъци. Там има стотици данъци, които ги няма в България, но нека първо да им стигнем нивото. Съотношението кредити към депозити е 105% - т. е. всички депозити са раздадени, дори са взети пари отвън. Тези пари не спят в банките, те работят за икономиката", каза още Георги Ангелов. Това е категоричен, че трябва да гоним събиране на данъците от сивата икономика, а не да облагаме депозитите, които са спестени, след като им е взет данък.

Подкрепи Economic.bg