Емпорики Банк България от гръцка става френска

Трезорът ще смени името си на Credit Agricole

Френската банка Credit Agricole обяви подписването на споразумение с притежаваната от нея Емпорики Банк Гърция за покупката на дъщерното дружество Емпорики Банк България. Сделката трябва да бъде одобрена от Българска народна банка (БНБ), се казва в съобщение на българската финансова институция. Изкупуването на акциите на Емпорики Банк България на практика означава, че контролът на българската банка вече ще се осъществява директно от френската компания-майка.

"Изкупуването на акциите на Емпорики Банк - България от Credit Agricole е последната стъпка от процеса, разработен от началото на 2009 г. с цел заздравяване на връзките между Credit Agricole SA и дъщерните дружества от групата на Емпорики Банк. През последните три години - и като резултат от постепенното си интегриране в Credit Agricole SA - Емпорики Банк България синхронизира своите процедури и политики за управление на риска и нормативен контрол, стандарти за управление, ИТ системи с тези на банката-майка. При посочването на своето име изрично подчертаваше принадлежността си към Credit Agricole", се казва в съобщението, което е подписано от Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на Емпорики Банк България.

Емпорики Банк България вече се ползва от пряк достъп до финансиране от Credit Agricole. След като процедурата приключи, Емпорики Банк България ще приеме името Credit Agricole заедно с търговската марка и лого, добавят от българската банка.

Подобна процедура вече приключи и за поделенията на гръцката Емпорики в Албания и Румъния. Световните агенции коментират, че по този начин френската банкова група се опитва да ограничи щетите от евентуално излизане на Гърция от Еврозоната след парламентарните избори в неделя, 17 юни. Според различни оценки ако това се случи Credit Agricole ще понесе загуба от 5 млрд. евро.

Коментари: 0