Енергийна ефективност ще намали сметките за ток

Необходими са ни около 3.5 млрд. лв, от които 1.5 млрд. лв ще се отпуснат чрез еврофондовете, коментира Росен Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене

Единственият начин да се намалят сметките за ток е инвестирането в енергийна ефективност. Евентуалната национализацията на електроразпределителните дружества (ЕРП) няма да намали сметките за ток, убеден е президентът Росен Плевнелиев. Мнението си държавният глава изрази след среща с ръководството на партия "Атака" в рамките на месеца за политическите консултации.

По думите на Плевнелиев изграждането на Национална програма за енергийна ефективност може за свали сметките на потребителите от 35 до 50%. "За реконструкцията и пълното саниране на всички 770 хил. панелни апартаменти, които са разположени в 19 хил. сгради, са необходими около 3.5 млрд. лв., от които 1.5 млрд. лв. ще се отпуснат чрез еврофондовете през програмния период 2014-2020 г.", отбеляза президентът.

Държавният глава отново припомни, че 2013 г. е ключова година за ускоряване на изпълнението на проектите в програмната рамка 2007-2013 г. и същевременно е решаваща за доброто планиране след 2014 г.

Подкрепи Economic.bg