Еврогрупата отхвърли кипърския „План Б”

Кипър да не си играе с нервите на европейските партньори, заяви Ангела Меркел

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Еврогрупата отхвърли плана за стабилизиране на финансовата ситуация, разработен от правителството на Кипър на 21 март. Това съобщиха източници в Европейската комисия, предава ИТАР-ТАСС.

Кипърските политици се споразумяха да създадат инвестиционен фонд, като част от т.нар. „План Б”, които да гарантира жизнено спасяващият за икономиката на страната 10-милиарден заем от Еврозоната. Очакваше се той да бъде захранван отчасти и със средствата, получени от национализацията на пенсионни фондове на обществените и публично-частните предприятия.

Междувременно, канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди островната страна да не си играе с нервите на европейските партньори, опитвайки се да изкопчи по-изгоден спасителен план.

Канцлерът упрекна малката средиземвноморска страна, че явно още не е схванала, че досегашният икономически модел вече не действа. „ЕС в никакъв случай не трябва да се отказва от принципите си”, допълнила Меркел.

До понеделник Кипър трябва да предложи вариант, който да бъде приет от ЕС, МВФ и Европейската централна банка. В противен случай международната финансова помощ няма да бъде продължена, което ще ознавача фалит на държавата.

Подкрепи Economic.bg