Европарламентът прие бутафорна резолюция срещу "Южен поток"

Министър Стойнев щял да се бори за компенсации, а Анкара - за преминаването му през Турция

Златна тръба

Автор: Николай Марченко

Европейският парламент (ЕП) прие формална резолюция, в която се обявява срещу изграждането на мегагазопровода „Южен поток”, информира БНР. С документа ЕП призовава за разширяване на индивидуалните санкции срещу руски компании и техните дъщерни дружества в Евросъюза, особено в сектор „Енергетика”.

Резолюцията обаче носи само препоръчителен характер и няма да спре монополиста „Газпром” от плановете му по проекта. Заради резервите на левицата към текста за „Южен поток”, той беше подложен на отделно гласуване и получи одобрението на огромно мнозинство от евродепутатите. „Все пак, става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер, и тя, вероятно ще бъде използвана предизборно”, каза Илияна Йотова от БСП и ПЕС. Андрей Ковачев от ГЕРБ и ЕНП, обърна внимание, че партията на Бойко Борисов е „за” „Южен поток”, стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство.

Въпреки недоволството на „шефа” му в Брюксел – еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, ресорният министърът Драгомир Стойнев на брифинг днес обеща България да се бори да бъде реализиран „Южен поток“. Според него, ако ЕП приеме резолюция за спиране на проекта, София ще поиска "финансови компенсации", заради ефектите върху страната ни: „Русия е стратегически партньор на България!”.

Според него някои страни-членки са по-далеч от Русия: „Върху тези държави ефектът от санкциите няма да бъде толкова силен, отколкото при тези икономики, които чисто географски са по-близо до Русия“. „Тази криза показва, че нямаме сигурност на доставките за България. През последните четири години нищо не бе свършено за изграждането на газовите връзки с Гърция и Турция“, възмути се Стойнев.

Според него „Южен поток“ е дългосрочен инфраструктурен проект и е „важен за Европа”. „Ние няма да се примирим той да бъде жертван. „Южен поток“ се подкрепя не само от България, но и от Италия, Австрия, Словения, Унгария, Гърция и Хърватия”, похвали се Стойнев. Министърът отново се повтори, че газопроводът е „стимул за икономическия растеж” на страната ни: „Без него няма да постигнем 2% ръст на икономиката, няма да бъдат открити 5 000 работни места, няма да имаме сигурни доставки на газ”.

Относно репортажа на Биволъ за липсващите тръби край Монтана, министърът напълно сериозно заяви, че е „нормално в момента да са демонтирани тръбите край монтанското село Пишурка, на които показно бе направена първата заварка на газопровода”. „Предстои строителство на газопровода и е нормално да се приберат тези тръби“, припомни Стойнев.

Според него сегашните изборите за Европарламент ясно показват, че ако ЕНП ги спечели, то реално „Южен поток”  ще бъде спрян. "Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурност на доставките на природен газ за България?”, попита риторично Стойнев.

Същевременно противоречивият мегапроект на „Газпром” за 30 млрд. евро може да бъде поискан от Анкара. „Турция обмисля възможността за прокарване на газопровода по територията й, ако получи такова предложение от Москва, каза министърът на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от вестник Zaman. Припомняме, че от няколко години насам Румъния иска трасето на „Южен поток” на своя територия, а след навлизането на руските войски в Украйна, се заговори и за Крим като евентуална територия, с цел заобикаляне на България. 

Коментари: 0