Европейските лидери засилват дипломацията преди срещата на ЕЦБ

Те получиха сериозен намек за това, какво може да се случи, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги вчера заяви, че ще се чувства удобно, ако финансовата институция започне изкупуване на тригодишни държавни облигации

76 ~ 1 мин. четене

Европейските лидери отново засилват дипломацията тази седмица, след като започна подготвянето на плана на централните банкери за защита на еврото от сътресения на пазара на облигации.

Председателят на Европейския съюз Херман Ван Ромпой ще пътува до до Берлин, за да  разговаря с германския канцлер Ангела Меркел днес, докато италианският министър-председател Марио Монти приветства френския президент Франсоа Оланд в Рим.

Те получиха сериозен намек за това, какво може да се случи, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги вчера заяви, че ще се чувства удобно, ако финансовата институция започне изкупуване на тригодишни държавни облигации за подпомагане на народите, които се борят за финансиране.

Германският канцлер Ангела Меркел призова пред своите съюзници от баварския Християн-социален съюз за силна и солидарна Европа.

"Германия трябва да стимулира реформите в другите страни дори понякога да се говори, че сме строги", посочи Меркел в реч по време народен събор в източната част на Бавария. "Ние пожелаваме на Европа стабилен съюз и край на дълговата криза", добави канцлерката, като подчерта, че Европа трябва да бъде силна "на световно ниво".

ХСС е най-остър в позициите си спрямо изпадналите в затруднения европейски страни и някои негови ръководители призоваха за излизане на Гърция от еврозоната, но Ангела Меркел уверява тези страни в своята "солидарност".

"В сегашния толкова труден период тези страни спечелиха нашата солидарност. Ние им пожелаваме да преодолеят своите затруднения", подчертава тя.

Междувременно еврото се търгува близо до двумесечен връх спрямо долара днес, спечелвайки 0,2% към стойността си.

Подкрепи Economic.bg