Еврото и доларът се повишиха спрямо йената

Японската централна банка е отново под натиск за нови стимули още на 30 октомври

Йената падна до 3-месечно дъно срещу долара и 5-месечно дъно срещу еврото, притисната от нарастващите очаквания, че Японската централна банка ще облекчи допълнително монетарната политика по време на редовното си заседание през следващата седмица.

Доларът достигна в един момент 80.02 йени, което е най-висока стойност след началото на юли. Последва отстъпление и загуба на част от печалбите до 79.82.

Близки източници до Японската централна банка споделиха, че тя е склонна към облекчаване на монетарната политика още следващата седмица, а членовете на управителния съвет обсъждат допълнителни мерки, които могат да придружат увеличението на изкупуване на активи.

Японската централна банка е отново под натиск за нови стимули още на 30 октомври, когато се очаква да намали прогнозите си за икономическия растеж и да отдалечи времето в което очаква инфлацията да достигне целта от 1%.

Зелените пари могат да се натъкнат на теглене на печалби и оферти от японските износители, които да свалят двойката. Тя обаче вероятно ще намери в близък план подкрепа при 79.50.

Балансът на паричните потоци на валутните пазари изглежда в момента подкрепя долара, тъй като търговския баланс на Япония се намира на дефицит. Освен това има и продажби на йени свързани с инвестициите на японските компании в чужбина.

Кросът евро/йена също расте, достигайки 5-месечен връх при 104.59, след което последва стабилизиране на 104.31.

Евро/долар остава стабилно на 1.3052, което е почти липса на промяна спрямо затварянето вчера в Ню Йорк. Единната валута удари миналата седмица едномесечен връх от 1.3140. Очакванията, че Испания ще кандидатства за помощ, което ще подтикне ЕЦБ към изкупуване на облигации, подкрепи еврото през последните седмици, въпреки че несигурността около времето на тези действия ограничи растежа му.

Бижутери и спекуланти се намесиха най-накрая с покупки при поредния спад на златото

Златото се задържа над 1720 долара за тройунция, тъй като търсенето от бижутерите помогна на цената да отскочи вчера от едномесечното дъно. Инвеститорите обаче най-вероятно ще странят от търговията преди заседанието на Федералния резерв.

Цената на жълтия метал е почти без промяна на 1728 долара за тройунция при едномесечно дъно в понеделник на 1713 долара за тройунция. На това ниво последва най-накрая търсене от бижутери и спекуланти.

Въпреки че ФЕД вероятно ще се въздържи от нови действия, след като на предното заседание съобщи, че ще купува облигации защитени с ипотеки на стойност 40 милиарда долара всеки месец, докато пазара на труда в САЩ не се подобри, изявлението в сряда ще бъде внимателно следено от пазарите.

На валутните пазари, доларът удари 3-месечен връх срещу йената, която пострада заради нарасналите очаквания, че Японската централна банка ще разшири монетарните си стимули по време на заседанието през следващата седмица.

Междувременно японският борсов индекс Nikkei нарасна до 4-седмичен връх, подкрепен от износителите и докато йената губеше позиции.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0