Еврото остава слабо

Позиционирането на пазарите засега не позволява спад на единната валута

Еврото е слабо и днес, но остава над тримесечното дъно от вчера. Позиционирането на пазарите дава известна подкрепа на единната валута, въпреки политическата несигурност в Гърция. Евро/долар слезе днес до 1.3031, но е над дъното от вчера на 1.2955, което е най-ниска стойност след края на януари.

Вчера еврото първоначално попадна под натиск след резултата от изборите в Гърция и Франция, които поставиха под съмнение възможността за продължение на ограничителните планове, които са необходими в борбата с дълговата криза в еврозоната. Ситуацията е тревожна, но спада на валутата е ограничен, тъй като мнозина търгуващи вече са заели позиции срещу нея. Всички на пазарите са на мнение, че единствената посока за еврото е на поевтиняване, но и всичи вече са заложили на това. Данни за спекулативните позиции показаха относително големи залагания срещу еврото в седмицата завършваща на 1 май. Това означава, че еврото може и да се покачи при покриване на къси позиции. Това прави агресивните разпродажби много трудни.

Основен източник на несигурност е политическата несигурност в Гърция. Първият опит за формиране на ново правителство претърпя вчера провал след изборите, които поставиха много въпросителни около способността на страната да избегне фалит и да остане в еврозоната. Трима различни официални представители на гръцкото финансово министерство обявиха, че държавата може да остане без пари до края на юни ако няма налице правителство за преговори преди следващата вноска на ЕС и МВФ, и ако проектираните държавни приходи се окажат по-ниски.

Евро/йена се котира на 104.26 при тримесечно дъно вчера на 103.24. Долар/йена е 79.99. Зелените пари вероятно ще привлекат интерес за покупки при слизане под 79.50.

 

Политическата несигурност в Европа не помага на златото

 

Златото остава и днес слабо след резултатите от изборите в Гърция и Франция, които поставят под съмнение изпълнението на ограничителните мерки и притискат еврото. Цената получава подкрепа от спекуланти, които купуват в долната част на рейнджа.

Еврото продължи да пада след изборните резултати, които поставят под съмнение политическата воля за спазване на ограниченията и са важни за преодоляването на дълговата криза в еврозоната. Златото взема посока от валутните пазари и статута му на сигурност беше засенчен от долара, американските и германските облигации по време на политическата несигурност в Европа.

Настроенията вероятно ще останат срещу жълтия метал след смените на европейските правителства, които породиха опасения за кризата и са негативни за еврото.

Спадът на цената на петрола с почти 7% този месец намали страховете за инфлация, а с това и част от привлекателността на златото, като защита срещу нарастващите цени. Спот цената слезе днес минимално до 1636 долара за тройунция.

Златото се търгува от един месец в рейнджа 1620-1680 долара, като неблагоприятните макроикономически условия спират растежа, а инвеститорите търсещи изгодни покупки спират спада. Купувачите на физическия пазар обаче са малко и повече ще се появат ако цената спадне към 1600 долара.

Вносът от Индия, която е най-големия купувач в света на злато, може да нарасне при повишен интерес от бижутерите след решението на правителството да премахне акцизните мита, които наложи през март. В същото време обаче митата за внос от 4% остават и това заедно със слабата индийска рупия спира покупките.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0