Еврото със стабилизиране преди заседанието на ЕЦБ

Златото изчаква данните за БВП и трудовата заетост в САЩ

88 ~ 3 мин. четене

Еврото е стабилно, след като инвеститорите бързо промениха настроенията си при положителните данни от Германия, които намалиха шансовете за предстоящо намаление на лихвите на ЕЦБ.

Очакванията за редукция на лихвите нарастваха през последната седмица, когато данните показваха застрашително падане на инфлацията. Растежът обаче на индустриалните поръчки в Германия през септември и стабилното покачване на ръста в частния сектор през октомври поставиха под съмнение евентуални скорошни действия от ЕЦБ. Според анализатори на Джей Пи Морган последните данни дават възможност на ЕЦБ да изчака декември преди да съобщи дали ще има намаление на лихвите.

В резултат на тези развития еврото скочи срещу долара в сряда до 1.3548, а днес се котира на 1.3520. В понеделник единната валута падна до 2-месечно дъно от 1.3442. Кросът евро/йена скочи до 133.72, а днес е на 133.37 при едномесечно дъно във вторник на 132.36. Днес ЕЦБ има редовно заседание на което се очаква да удържи на натиска за намаление на лихвите. Анализаторите не очакват тяхна редукция, а ще следят коментарите на председателя Марио Драги дали е имало дискусия за лихвите, което би означавало, че все пак в бъдеще ще има тяхна промяна. Друга важна тема е нарастващото безпокойство сред европейците от силата на еврото, което все повече спъва икономиката. В тази връзка е възможно Драги да направи вербална интервенция, тъй като перспективите за растеж и инфлация остават слаби.

Доларът може да получи сила от данните за БВП в периода юли-септември в САЩ, който ще бъде обявен в 15:30 часа. Ако е налице солиден растеж ще се затвърдят очакванията, че Федералния резерв скоро ще започне намаление на стимулите. Още по-важен за политиката на Фед е предстоящия в петък доклад за трудовата заетост през месец октомври в САЩ, който може да даде представа за ефекта върху икономиката произтичащ от частичното спиране на работата на правителствените служби. Долар/йена остава почти без промяна на 98.58, което е близо до 2-седмичния връх от петък на 98.86.

Австралийският долар беше поразен от слаби данни за заетостта в страната, които показаха, че работещите на пълен работен ден са спаднали с най-много за последните 16 месеца. Валутата падна и днес е на 0.9479 срещу американския си съименник, като по този начин загуби почти всички печалби направени през седмицата. Според специалисти е трудно задържането на нива над 0.95, тъй като и Австралийската централна банка непрестанно се намесва вербално при покачване над тях.

Златото изчаква данните за БВП и трудовата заетост в САЩ

Златото е стабилно днес след като вчера прекъсна серията си от 7 поредни дни на спад. Инвеститорите залагат, че американските монетарни стимули ще останат по-дълго, а активите на фондовете търгуващи със злато нараснаха за първи път през последните 2 седмици.

Металът беше притиснат тази седмица в рейндж 1306-1311 долара за тройунция, докато пазара изчаква ключови американски данни, за да прецени кога Федералния резерв ще започне да намалява стимулите от покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара месечно. Инвеститорите ще наблюдават днес излизащите данни за БВП и утре трудовата заетост в САЩ преди да предприемат по-големи залози.

През последните дни златото се движи най-вече спрямо движенията на долара, а по-конкретна посока ще приеме вероятно след петък, когато вече ще са ясни стойностите на трудовата заетост в САЩ. Металът е силно зависим от излизащите икономически данни, а другия фактор, който му влияе е случващото се във фондовете за търговия със злато.

Спот цената днес е 1316 долара за тройунция. Еврото се търгува близо до едноседмичен връх срещу долара благодарение на силни данни от Германия, които принудиха инвеститорите да намалят прогнозите си за намаление на европейските лихви по време на днешното заседание на ЕЦБ.

Отливът на парични потоци от златните фондове оказа голямо влияние на цената през тази година. Очаквайки намаление на стимулите, инвеститорите преместиха парите си извън златото и в акциите. Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са нараснали в сряда с 2.10 тона до 868.42 тона злато, което е първо увеличение след 22 октомври. Фондът преживя през тази година отлив от над 450 тона злато, което доведе активите му до най-ниски нива след 2009 година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg