Евтиният ток остава и след 1 юли

Държавният ТЕЦ иска цената му да се намали

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Лансираното преди няколко месеца евентуално увеличение с 3-4% на цената на тока от 1 юли тази година вероятно няма да се случи. Задържането на цените вероятно ще стане благодарение на резерви, в системата, които се търсят в момента по цялата верига, коментират експерти, цитирани от "Стандарт". Ако резервите бъдат намерени по-евтиният ток, който влезе в сила от началото на март след протестите срещу високите сметки, ще се запази.

Нещо повече - държавният производител "ТЕЦ Марица-изток II" дори поиска намаление на цената, на която НЕК изкупува тока й. Централата е изпратила писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което предлага за периода от 1 юли 2013 г. до 30 юни 2014 г. един мегаватчас да се изкупува на цена от 63.86 лв. без ДДС. Това представлява намаление от 4.4% или 2.95 лв. спрямо сега действащата тарифа от 66.81 лв. за мегаватчас.

Възможността за сваляне на цената на най-голямата ни топлоцентрала се дължи на направената оптимизация на разходите на дружеството. Дори и регулаторът да одобри намалението, това няма да доведе дружеството до загуби, твърдят от ТЕЦ-а.

Експерти са категорични, че ако ДКЕВР одобри поисканото сваляне на цената, това ще е сериозна крачка към задържане на тарифите. Очаква се още да бъде намерен вариант за оптимизация на разходите и на другия голям доставчик на ток за бита - АЕЦ "Козлодуй", който в момента продава най-евтината енергия в микса.

От вчерашна публикация на The Economist стана ясно, че електрическата енергия, която се използва от битовите абонати в България, е най-евтина в целия Европейски съюз (ЕС). Според изданието през миналата година в България е плащана средна цена от 8 евроцента за киловатчас, с включени всички данъци и такси.

Подкрепи Economic.bg