ФЕД защити печатането на пари

Бен Бернанке и номинираната за негов наследник Джанет Йелън заявиха, че разхлабената парична политика ще продължи колкото е необходимо

100 ~ 2 мин. четене

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка на САЩ ще се опита да премине от политика на използване на нейния баланс за подпомагане на икономиката, към предлагане на "насоки за бъдещето", като поддържа краткосрочните лихвени проценти ниски. Шефът на Фед и номинираната за негов наследник Джанет Йелън заявиха, че разхлабената парична политика ще продължи колкото е необходимо.

Намаляване на обема на покупки на облигации в обем от сегашните 85 млрд. долара на месец ще има едва тогава, когато Фед се убеди, че възстановяването на пазара на труда е устойчиво. Въпреки че икономиката наскоро отчете признаци на възстановяване, все още е далеч от мястото, на което Фед би желал да я види.

Бернанке и Йелън са единодушни, че най-добрият път към една отново по-нормална парична политика в момента се състои в това да се направи нещо, което да насърчи силното възстановяване на икономиката. 

 „Дори когато в крайна сметка бъде сложен край на програмата за покупки на ценни книжа, ние от ФЕД очакваме, че лихвите ще останат ниски и след като нивото на безработица се понижи към и под заложения от нас праг от 6,5%, докато нямаме добри доказателства, че икономиката може да издържи едни по-високи лихви", заяви настоящият шефът на централната банка.

Това изказване на Бен Бернанке сведе до минимум подновените в последно време спекулации, че Федералният резерв може да понижи програмата за "количествени улеснения" на заседанието през декември или в началото на 2014-а година (на заседанието през януари) и сякаш отново "бетонира" очакванията, че първото редуциране на паричните стимули може да стане факт чак през март следващата година.

Доларът реагира на изявлението на Бернанке с ново понижение на валутния пазар в началото на днешната азиатска търговия.

Подкрепи Economic.bg