Facebook даде $1 млрд. за конкурент

Социалната мрежа купува приложението за обмен на снимки "Instagram"

Един милиард долара ще струва най-новата покупка на гиганта Facebook. Компанията ще откупи правата за апликацията за снимки Instragram. Това е най-мащабната придобивка в историята на социалната мрежа.

Въпреки повишаването на рейтингите за стартиращи фирми в Силиконовата долина, специалисти изказват изненада относно платената цена за компания без никакви значителни приходи. Очевидно Facebook иска да улови потенциаления си съперник, или поне да се предотврати попадането му в конкуренти като Twitter или Google.

Instagram би бил изключително ценен за тези фирми, каза Лу Кернер, основател на Социалния Интернет Фонд. От тази гледна точка, стъпката на Facebook е едновременно дефанзивна, колкото и офанзивна.

Популярното Instagram приложение позволява на потребителите да редактират своите снимки, направени със смартфон с филтри и ефекти, и след това да ги публикуват на уеб сайтове. Instagram е достъпна от началото на 2011 г. и сега има около 30 милиона потребители. Приложението е съвместимо с устройствата iPhone, iPad и всички версии на Android.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукерберг заяви, че покупката е качествено допълнение към неговата компания. За първи път Facebook купува фирма или продукт с толкова много потребители. Още такива придобивки обаче едва ли ще има.

Facebook иска да завърши процеса на придобиване на собственост още тази година. Заплащането ще се извърши както с пари и така и със собствени акции.

Само след месец ще се случи и най-дългоочакваното публично предлагане напоследък, дори в световен мащаб - пускането на акциите на Facebook на борсата.

Коментари: 0