Facebook кара хората да мразят живота си

Всеки трети се чувства по-зле след "тур" из албумите със снимки на приятели

3746 ~ 1 мин. четене

Разглеждането на приятелските профили във Facebook кара хората да се чувстват нещастни и да мразят живота си. Изводът е от съвместно изследване на два германски университета - берлинският "Хумболт" и от Техническия университет в Дармщат.

Според учените снимки от пътешествия в чужбина, професионални успехи и щастливите статуси, споделени в социалните мрежа, кара потребителите да се чувстват самотни, неуверени и да престанат да се наслаждават на живота си.

Проучването, наречено "Завистта във Facebook – скрита заплаха за качеството на живот на потребителите", показва, че най-голямата социална мрежа с нейните над един милиард потребители представлява "безпрецедентна платформа за социално сравняване".

Всеки трети от участниците в проучването признава, че се чувства по-зле след посещение във Facebook.  Разглеждането на приятелските профили кара потребителите да се разочароват от техния собствен живот.

"Бяхме изненадани от това колко много хора изпитват негативни емоции от участието си в социалната мрежа, каква голяма част от хората напускат страницата, чувствайки се по-самотни или обзети от завист", коментира Хана Краснова, ръководител на проекта. "След проучването, някои от участниците споделиха, че ще изоставят Facebook или поне ще прекарват по-малко време в него", добавя Краснова.

В изследването са взели участие 357 души, предимно студенти в германски университети.

Подкрепи Economic.bg