Печалбата на McDonald's расте с 1.4%

През четвъртото тримесечие на 2012 г. веригата за бързо хранене е спечелила чисто 1.4 млрд. долара

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата верига за бързо хранене в света - американската McDonald's обяви 1.4% ръст на печалбата през четвъртото тримесечие на 2012 г. Веригата е спечелила чисто 1.4 млрд. долара при 1.38 млрд. долара година по-рано. Резултатът надхвърли и анализаторските прогнози за 1.33 млрд. долара.

Общите приходи на веригата са се увеличили с 1.9% до 6.95 млрд. долара. Анализаторите на Bloomberg очакваха 6.9 млрд. долара.

Като основна причина за добрия финансов резултат анализаторите изтъкват стратегията на "еднодоларовите артикули". Тя беше въведена от главния изпълнителен директор Дон Томсън, който застана начело на компанията през юли. Той започна широка рекламна кампания, с която успя да популяризира продуктите с цена 99 цента.

Въпреки това потребителското доверие на американците пада, а конкуренцията от страна на  Burger King и Yum! се увеличава. През януари потребителското доверие в САЩ е намаляло, което се обяснява с новите по-високи данъци върху доходите, влезли в сила от началото на годината.

"В краткосрочен план очаквам натискът върху ръста да остане, заради по слабите продажби в глобален мащаб през януари", коментира Томпсън. Той добави, че през 2013 г. веригата ще предлага много по-разнообразно меню.

През тази година McDonald смята да инвестира 3.2 млрд. долара, за да отвори 1 600 нови ресторанта и да реновира някои от съществуващите.

Подкрепи Economic.bg