Фандъкова: Няма да забраня протестите

Кметът на София е посикала от СДВР София да се установят вандалите

Автор: Божидара Иванова

"Издаването на заповед за забрана на протестите е опасно и неадекватно решение в сегашната ситуация, защото трябва да се гарантират конституционните права на гражданите". Това заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на извънредното заседание на Общинския съвет като подчерта, че няма да забрани протестите на гражданите.

Тя обясни, че до момента 368 уведомления за протести пред различни институции са получени в Столична община от началото на протестите срещу кабинета „Орешарски“. От тях 306 не са съгласувани. 62 са съгласувани. За протестите, придобили популярност като Дансwithtime обаче е получено само едно единствено уведомление и то е за протест за 5-ти юли.

Столичният кмет заяви, че до момента всички действия на Общината са оценени като адекватни и от главния прокурор, и от главния секретар на МВР. По думите и още от началото на протестите, Фандъкова е издала 3 заповеди, с които „нарежда“ на СДВР да вземе мерки за опазване на обществения ред във връзка със спонтанното струпване на хора. Последната й заповед е от 20-ти юни, с която е възложила опазване на реда до края на протестите.

Общо 47 автобуса са осигурили от Общината за транспортиране на униформените по време на протестните акции. В нощта на 23 срещу 24 юли, когато се стигна до ескалация на напрежението около храм-паметника „Св. Александър Невски" от Столична община са осигурили по-ранно запалване на осветлението в района, изпратени са медицински екипи. Рано сутринта пък са започнали действия за почистване на района от струпаните барикади.

Фандъкова добави, че е посикала от СДВР София да се установят вандалите.

Коментари: 0