Фандъкова нареди на районните кметове да следят язовирите

Кметството почистило 140 км речни корита, за 2013 г. са предвидени още 61 км

100 ~ 2 мин. четене

Районните кметове да следят реките и водоемите на територията си. Това нареди столичният кмет Йорданка Фандъкова, заради предстоящото снеготопене, което ще вдиген нивото на реките, предаде kmeta.bg.

Фандъкова  изпрати писмо, с което иска районните управници  да извършат проверка на състоянието на дигите и критичните участъци по поречията на реките и да организират непрекъснато наблюдение на местата, където има  опасност от наводнение, в случай на проливни дъждове.

Кметовете се задължават да предприемат мерки по премахване на изградени незаконно пасарелки или преградни съоръжения , които могат  да възпрепятстват свободно преминаването на водата в речните корита.  Кметът Фандъкова изиска от районните администрации  да  следят за наличие на строителни и битови отпадъци, изхвърлени в речните корита.

От 2009 г. до сега Столична община е почистила планово над 140 километра реки. Извършени са и основни ремонти на  три от язовирите, отговорност на Столична община  - Язовир „ Мрамор”, „Мърчаево” и „Суходол-2”. През месец януари 2013г. бяха основно почистени водостоците на Софийски околовръстен път.

През 2013 г. в Програмата за планово почистване се предвижда да се осигури проводимостта на 61 километра речни корита. Вече е създадена организация с фирмите за почистване на река Перловска в участъка от Южен парк до бул. „Мадрид” и река Владайска в участъка от бул. „Иван Гешов” до пл. Сточна гара. С цел своевременно почистване на зелените площи, граничещи с река Перловска и река Владайска, е създадена  необходимата организация за използване на доброволните отряди съм Столична община и днес те работят по почистването на канала при Моста на влюбените при НДК.

През тази година  е предвидено да бъде изграждана  дясната дига на корекцията на река Лесновска, в рамките на регулацията на кв. Челопечене в  район «Кремковци»и да бъде извършен ремонт на лявата дига на река Лесновска, в участък при с. Долни Богров, район «Кремиковци». Предвидено е изграждането на технологичен път, който ще се ползва и след периода на извършване на ремонтните работи, за експлоатация на съоръжението.

Подкрепи Economic.bg