ОССЕ изпраща над 240 наблюдатели на изборите у нас

Организацията препоръчва разполагането на стандартна мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори

96 ~ 1 мин. четене

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати над 240 международни наблюдатели в България за предстоящите на 12 май парламентарни избори. Това става ясно от доклад на организацията, с който се предлага разгръщането на стандартна мисия за наблюдение на изборния процес.

Организацията препоръчва разполагането на стандартна мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори, за да се оцени тяхното съответствие с ангажиментите, поети от страната ни към ОССЕ,с международните стандарти, както и с вътрешното законодателство.

В допълнение към основния екип от експерти ОССЕ препоръчва да бъдат командировани още 22-ма дългосрочни наблюдатели. Освен тях следва да бъдат изпратени 220 краткосрочни наблюдатели, за да се осигури баланс при наблюдението в изборния ден.

В началото на миналата седмица от ОССЕ са провели срещи с представители на МВР, ГРАО, ЦИК, Сметната палата, БНТ, СЕМ, „Информационно обслужване”, както и партийните организации на БСП, ГЕРБ, ДСБ, Движение „България на гражданите”, ДПС и РЗС. 

„Всички събеседници, с които се срещнаха представителите на ОССЕ, подчертаха необходимостта от разполагането на мисия от международни наблюдатели на ОССЕ за предсрочните парламентарни избори. Повечето от тях насърчиха разгръщането на мисията за наблюдение”, се казва в документа. 

Докладът на ОССЕ е следствие на решението на Народното събрание от 28 февруари т.г., с което депутатите предложиха на МВР да покани „разширена” мисия от наблюдатели на ОССЕ. В началото на март външният министър действително изпрати такава покана до международната организация. 

Подкрепи Economic.bg