420 хил. българи работят надомно

Чакаме новото правителство, но в общи линии с всяко ново почваме отначало, отбеляза председателят на СНР Виолета Златева

3692 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Около 420 хил. българи работят надомно, без никаква социална защита от държавата. Това заяви на брифинг председателят на Сдружението на надомни работници (СНР) в България Виолета Златева. „С надомен труд у нас се занимават както мъже, така и жени, като изненадващо или не, жените водят само с 20%”, отбеляза Златева.

„Основният проблем, около който се обединиха представители на подобни организации от Македония, Черна гора, Грузия, Албания, Киргизстан и други, е липсата на социално и пенсионно осигуряване на надомните работници”, oтбеляза Златева.

Според Карин Папе, председател на международна организация, подпомагаща работещите в неформалната икономика, в целия свят расте делът на неформалната икономика и, макар да е много трудно да се установи точният брой на занимаващите се с надомна работа, той е внушителен.

„В България надомните работници се делят на две групи. Първите са наети, а другите са самонаети. Доходите на наетите могат да бъдат проследени до някаква степен, като 90% от тези хора получават около минималната заплата и се издържат изцяло с това. При самонаетите е много трудно да се прецени колко точно пари получават, но може да се твърди, че доходите им са под минималната работна заплата”, уточни председателят на СНР.

Златева за пореден път призова държавните институции за подкрепа, най-вече отнасяща се до конкретни мерки за социална защита на тези граждани. Тя подчерта, че е имала разговори с няколко поредни правителства, но нещата се развивали изключително бавно. „Чакаме новото правителство, но в общи линии с всяко ново почваме отначало", заяви тя.

Председателят на СНР поиска държавата да направи възможно предоставянето на нисколихвени кредити за надомните работници. Според нея всички програми, било то европейски или не, имат непосилни изисквания, които няма как да бъдат изпълнени от един обикновен надомен работник.

България членува в международната организация HomeNet за Източна Европа, която от години се занимава с проблемите на този огромен брой хора, участници в неформалната икономика.

Подкрепи Economic.bg