Фед продължи редукцията на стимулите

Липсата на подкрепа от доходността на книжата свали долара срещу йената и позволи на еврото да се възстанови от едноседмично дъно

136 ~ 2 мин. четене

Инвеститорите отново потърсиха йената като средство за защита, докато новозеландски долар попадна след решението на Новозеландската централна банка да остави лихвите без промяна.

Подновените тревоги на нововъзникващите пазари породиха растеж на американските облигации, чиято доходност падна до най-ниски нива за последните два месеца. Ралито се случи след решението на Федерални резерв да намали покупките на облигации с още 10 милиарда долара до 65 милиарда долара месечно, което беше и очакваното развитие.

Липсата на подкрепа от доходността на книжата свали долара срещу йената и позволи на еврото да се възстанови от едноседмично дъно. Единната валута обаче също спадна срещу йената, която обичайно е търсена във времена на несигурност. Долар/йена днес е 102.30 след връх вчера на 103.45, докато евро/йена е на 139.54 при връх вчера на 141.26.

Инвеститорите обаче бързо наказаха новозеландския долар след решението на Новозеландската централна банка да задържи лихвите без промяна, което попари някои по-смели очаквания за тяхно повишение още сега. Валутата спадна независимо, че централната банка намекна за повишение на лихвите през месец март и удари едномесечно дъно срещу американския си съименник на 0.8175. Вероятно спада няма да е голям, тъй като икономиката на Нова Зеландия изглежда солидна, а изгледите за по-високи лихви скоро ще се материализират.

За разлика от Нова Зеландия, централните банки на Турция и ЮАР повишиха лихвите през последните 48 часа, тъй като се опитват всячески да потушат отлива на капитали, който доведе до срив на техните валути и капиталови пазари. Въпреки това настроенията остават предпазливи и много валути на нововъзникващите пазари са под натиск. Отчасти причина за това бягство е и наличието на по-малко лесни пари от Фед. Повишението на лихвите поне засега не е достатъчно, за да спре отлива на средства. Южноафриканският ранд се обезцени с над 2% срещу долара, въпреки че централната банка повиши лихвите за първи път през последните 6 години.

 

Златото е търсено заради несигурността на капиталовите пазари

Златото задържа и днес силните печалби, които реализира вчера. Това стана след новото намаление на стимулите на Федералния резерв, което заедно с опасенията на нововъзникващите пазари доведе до спад на акциите и това увеличи привлекателността на метала като предлагащ сигурност. Спот цената на златото е 1266 долара за тройунция след поскъпването вчера с 1%.

В сряда Фед съобщи, че намалява покупките на облигации с още 10 милиарда долара и ще се придържа към плана си за постепенно премахване на стимулите, въпреки последната буря на нововъзникващите пазари. Капиталовите и валутните пазари от Истанбул до Сао Пауло останаха под напрежение, а турската лира успя все пак за кратко да нарасне след повишение на лихвите в страната.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust нараснаха в сряда с 2,10 тона до 792,56 тона.

Борсовите индекси изглежда ще продължат да спадат заради напрежението на нововъзникващите пазари и след новото намаление на стимулите на Фед.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0