Фирмите на влог

Предприемачите замразяват фирмите, трупат лихви

Рефренът на прехода "Левовете в марки" претърпя метаморфоза. "Фирмите на влог" е новата парола на дребния и средния бизнес. Това показват данните на БНБ за март, съобщава в. "Стандарт".

Според тях броят на банковите депозити между 100 000 и 200 000 лева е скочил за година с 37,6%, а сумите - с 41,3 на сто. Предполага се, че това са пари на предприемачи, тъй като фирмите в последните години предпочитат да държат парите си за по-сигурно на граждански влогове. Това означава, че бизнесът предпочита да замрази дейността си и да чака лихви, вместо да върти парите. За по-сигурно депозитите са разбити в сметки до 100 000 евро, защото са гарантирани. Така вместо бизнес имаш 20 пачки от столевки, коментират финансисти. В същото време народът тегли дребните си спестявания, за да си плаща сметките.

С 12 772 по-малко са депозитите, в които е имало под хиляда лева, в сравнение с март м. г. Милионерите също се множат, макар и не така усилено. За една година те са със 79 повече (16,5%), но парите по огромните сметки са се увеличили едва със 129 052 лв.

За година кредитът отбелязва голям спад. Бизнесът е взел повече заеми само за оборотни средства, и то доста пестеливо. Отчетите на БНБ за корпоративния кредит показват по-съществен ръст (14%) само при заемите до хиляда лева и 9,4 процента - до 2500 лв. За година с 8,3 на сто са нараснали и кредитите над 1 млн. лв. Според банкери обаче това се дължи на малък брой големи заеми, отпуснати на определени клиенти, като например за КЦМ Пловдив и рафинерията в Бургас.

Коментари: 0