Fitch потвърди кредитния рейтинг на ПИБ с "негативна" перспектива

Причината е допълнителната финансова помощ, която банката получи от държавата

Fitch потвърди кредитния рейтинг на ПИБ с

Агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на ниво "BB-", запазвайки "негативна" перспектива пред рейтинга на третата по сила банка в България, предаде БНР.

От Агенцията посочват, че причината за запазване на кредитния рейтинг е фактът, че това е системно значима финансова институция за българската банкова система и че при необходимост банката може да получи допълнителна финансова помощ от държавата, подобна на тази, която й бе оказана през лятото на настоящата година.

Припомняме, че през юни властите осигуриха извънредна ликвидна подкрепа на ПИБ с оглед масирано теглене на депозити от банката.

Fitch гледа на подобна мярка като на умерено силна с оглед системното значение на ПИБ на фона на нейния финансов портфейл, който се състои предимно от потребителски депозити.

Агенцията отбеляза още, че слабостите в корпоративното управление на банката могат да доведат до малко по-голяма несигурност за готовността на властите в страната да подкрепят ПИБ при каквито и да е обстоятелства, включително чрез осигуряване на капиталова подкрепа в случай на нужда.

Негативната перспектива за дългосрочния кредитен рейтинг на ПИБ отразява на агенция Fitch за намаляване безрезервната държавна подкрепа за банките в ЕС. Това се потвърждава и от Директивата на ЕС за възстановяване и преоформяне на банковите институции (BRRD) и на Единния банков механизъм за намиране на решение (SRM) за банките в еврозоната. Като член на ЕС, България заяви, че те ще се придържат към тези директиви.

Агенция Fitch потвърди дългосрочните кредитни рейтинги и на други български банки - на ОББ на ниво "В", запазвайки стабилни перспективи и на Райфайзен България на ниво "ВВВ+", но с негативни перспективи.

Коментари: 0