Fitch потвърди първокласния рейтинг на Франция

S&P и Moody's вече свалиха оценката AAA

Международната агенция Fitch Ratings потвърди първокласния рейтинг AAA на Франция - втората по големина икономика в Еврозоната след Германия. Перспективата пред оценката остава негативна, стана ясно от съобщение на страницата на Fitch. Краткосрочният рейтинг на държавния дълг на Франция в чуждестранна валута се запазва на ниво F1+.

Запазването на статута ААА се дължи на разнообразието на икономиката и стабилността на политическите, граждански и социални институции в страната, се казва в становището на Fitch.

Потвърждаването на негативната перспектива пред оценката обаче повиши шанса за намаляване на рейтинга през слез следващата година до малко над 50%.

Fitch Ratings остана една от трите големи международни рейтингови агенции, които дават първокласен рейтинг на държавния дълг на Франция. Преди по-малко от месец Moody's Investors Service понижи оценката на френските съкровищни бонове с една степен до AA1. Още през януари конкурентът на Moody's - Standard & Poor's също свали рейтинга на Франция.

Коментари: 0