30% от фирмите напускат светлия бизнес с метали

Хит са автоморги, търговци и брокери, които продължават "играта" скрап, но без банкови гаранции

Автор: Таня Киркова

30% от фирмите, които се занимават с търговия с метали ще напуснат светлия бизнес, защото няма да внесат банковата гаранция от 25 хил. лв. за всяка компания и по 10 хил. лв. за всяка площадка за скрап, изисквани по новия закон за отпадъците. Дружествата няма да подадат заявление за подновяване на разрешителното си за дейността в регионалните поделения на Министерството на околната среда и водите. Това прогнозира Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране (БАР).

1600 са фирмите за скрап, които работят в момента в страната, но регистрираните официално са 1150. Другите работят, защото никой не им отказал. Очаква се фирмите да останат около 500, а пунктовете за изкупуване на метални отпадъци да станат 800 от 2300 преди година. "1000 площадки е санитарният минимум , за да се осигури предаването на опасните отпадъци в страната", обясни Малинов.

"Тук не говорим само за черни и цветни метали. Има и други опасни отпадъци, които събираме - масла, акумулатори, електроника, хладилници, автомобили, кинескопи, лампи", каза шефът на рециклиращите компании.

"Изчезналите" фирми за метали, няма да спрат да работят, защото в закона за отпадъците има вратички за промяна в названието.

Компаниите казват, че няма да дават по 25 хил. лв., ще си извадят разрешение, че търгуват само с пластмаса и хартия, за което не се иска банкова гаранция. Други правят автоморга, за която също не се иска банкова гаранция, нито видеонаблюдение, нито суровите наказания между 30 и 100 хил. лв. Взимат разрешения, разглобяват колите и вадят части от тях. Купуват метални отпадъци и ги смесват с отпадъците от автомобили.

Третата вратичка, която законът разрешава е да си вземеш разрешително за търговец на метали - когато действаш от свое име, от името на брокер, или търгуваш от чуждо име. Те купуват големи партиди метали и изнасят с цели кораби, ТИР-ове или вагони за Южна Корея, Италия и т.н., или ги карат направо в металургичните заводи. "Играят" само с фактури, без площадки, без банкови гаранции. Налага се промяна в закона, която ще инициираме, заключава Малинов.

Коментари: 0