Fitch свали рейтинга на Европейския фонд за финансова стабилност

Действията са продиктувани от ситуацията във Франция, която в петък също получи понижение на оценката си заради влошените фискални и икономически перспективи

Водещата агенция Fitch понижи с една степен кредитния рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) от AAA на AA+, съобщава CNBC. Фондът предоставя заеми на Гърция, Ирландия и Португалия.

По отношение на способността за вземане на краткосрочни заеми със срок за връщане до 12 месеца, рейтингът на фонда остава същият, както и досега, а именно F1+.

Действията на Fitch са продиктувани от ситуацията във Франция, която в петък също получи понижение на оценката си заради влошените фискални и икономически перспективи пред страната на фона на дълговата криза в еврозоната. Кредитоспособността на европейския механизъм за стабилност обаче зависи от кредитоспособността на страните, които осигуряват финансирането за него.

"Рейтингът на ЕФФС разчита на безусловни и неотменими гаранции от държавите-членки от еврозоната и когато такива липсват, това се отразява", се казва в изявление на рейтинговата агенция.

Fitch е третата агенция, която понижава рейтинга на фонда. Преди него това вече направиха Standard & Poor's и Moody's.

Коментари: 0