Fitch за България: Икономически растеж – само след реформи

Усвояването на структурните и кохезионни фондове на ЕС може да ускори растежа на търсенето, като увеличи публичните инвестиции, отбелязват анализаторите

224 ~ 2 мин. четене

България, Румъния, Чехия, Унгария и Полша ще трябва да осъществят структурни реформи, за да засилят икономическия растеж в бъдеще, така че да наваксат изоставането спрямо доходите на останалите държави-членки на ЕС. Това се казва в доклад на международната рейтингова агенция Fitch, цитиран от БГНЕС, анализиращ ситуацията в страните от Източна Европа. 

Агенцията посочва, че данните за първата половина на тази година показват, че доверието на потребителите е ниско в петте страни и се очаква безработицата да нарасне, като може да достигне дори 10% в региона, за първи път от 2006 г. Усвояването на структурните и кохезионни фондове на ЕС може да ускори растежа на търсенето, като увеличи публичните инвестиции. До момента обаче усвояването на еврофондовете е бавно и очакванията са трайни фактори да му попречат още повече. 

Fitch отбелязва, че вътрешното търсене е бил сериозен проблем за петте страни през 2012 г. и то е причина регионът да е по-беден в сравнение с Еврозоната. Полша обичайно има стабилно вътрешно търсене, но миналата година то е нараснало само с 0.1% спрямо 3.4% през 2011 г. Същата е тенденцията в Чехия и Унгария, но България и Румъния са изключение. В тези страни вътрешното търсене е значително по-силно заради увеличаването на заплатите съответно с 6.3% и 1.2%, което е довело до по-високо потребление от страна на домакинствата. 

Анализаторите на Fitch смятат, че БВП на петте страни ще нарасне средно с 1.2% тази година. Данните за растежа на петте страни отразяват общата тенденция към понижение в ЕС, започнала през първото тримесечие на 2008 г. Унгария е пострадала най-тежко със свиване на растежа с 0.6%, Румъния е регистрирала спад от 0.5%, следвана от България и Чехия със свиване на икономиката с около 0.1%. До момента Полша е най-успешната страна в региона в последните пет години с удивителен растеж от 14% на БВП. 

Рейтинговата агенция смята, че перспективите за растеж в средносрочен план на петте страни след 2013 г. са светли, макар да признава, че прогнозата се основава на множество допускания, включващи скромно възстановяване на Еврозоната в подкрепа на износа. Инвестициите в инфраструктурата също се очаква да се подобрят, а нови структурни реформи ще засилят икономиката в средносрочен план. 

Подкрепи Economic.bg