Гърция се споразумя за нов заем от "тройката"

Страната ще получи допълнителни 8.8 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Потъналата в рецесия и дългове Гърция е успяла да постигне споразумение с международните кредитори за преглед на програмата за икономии в страната. Информацията е дал министърът на финансите на Гърция Янис Стурнарас, цитиран от Reuters. "Имаме сделка", казва Стурнарас по време на икономическа конференция в Атина.

"Преговорите, които водим от март, приключиха успешно със споразумение", добавя гръцкият финансов министър. Представителите на т. нар. "тройка" кредитори ( Европейската комисия - ЕК, Европейската централна банка - ЕЦБ и Международният валутен фонд - МВФ)обявиха, че са успели да постигнат споразумение за мерките за възстановяване на гръцката икономика. Това ще позволи на Атина да й бъдат отпуснати допълнителни спасителни заеми в размер на 8.8 млрд. евро.

Разговорите с "тройката" са били свързани с мерките за рекапитализацията на гръцки банки и планираните съкращения на служители в публичния сектор. Властите в Гърция са се съгласили да съкратят 4000 държавни служители през 2013 г. и още 11 хил. през 2014 г.

Подкрепи Economic.bg