Ford закрива заводите си във Великобритания

Американският производител на автомобили ще премести производството си в Турция

Автор: Божидара Иванова

Американската автомобилна компания Ford  закрива заводите си във Великобритания и се мести в Турция. Решението за изтегляне на производството от британска земя, където компанията има почти 100-годишна история, е взето заради свиването на продажбите на марката на територията на Европейския съюз (ЕС).

Марката възнамерява да увеличи пазара си в Азия и страните от бившия Съветски съюз. Производството на автомобилите се мести в Турция, където разходите са значително по-ниски.  Заводът в Турския град Коджаели е по-голям от миналата година и в него са сглобени 185 хил. бройки от модела.

Последният автомобил с марката Ford, сглобен в Обединено кралство, слезе от конвейнера в град Саутхемптън вчера и сложи край на цяла една епоха, коментира BBC. За последните 40 години в британския град са сглобени над 2.2 млн. микробуса. През последната година бяха произведени едва 28 хил. бройки.

В Саутхемптън сега  е изграден логистичен център на Ford, а в завода ще се работи само по обновяването на използвани ванове, които ще се продават повторно.

Коментари: 0