Франция готова да удари Сирия и без помощта на Великобритания

По-късно днес президентът Франсоа Оланд ще обсъди с Барак Обама плановете за действие при евентуална операция

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Френският президент Франсоа Оланд обяви днес, че страната е готова за намеса в сирийския конфликт, въпреки вота във Великобритания, заради който Обединеното кралство е принудено да се откаже от плановете си за участие в евентуална операция срещу правителството на Башар ал-Асад. Дейвид Камерън бе смятана за най-близкия съюзник на Франция от европейска страна.

„Масовите убийства в Дамаск, причинени от химически оръжия, не могат да останат безнаказани. Ако оставим случая така, рискуваме използването на подобни смъртоносни оръжия да стане практика и в други страни”, заяви президентът Оланд. Той обяви още, че е противник на мярката, включваща цялостна военна намеса в Сирия, а смята кратките „наказателни” атаки за най-удачен план за действие в борбата с нарушаването на човешки права от страна на режима на Асад.

Попитан в интервю на френския вестник „Le Monde”, дали Франция е готова да продължи и без намесата на Великобритания, президентът отговаря: „Да, разбира се. Всяка страна е суверенна в решенията си, дали да се включи или не в операцията. Това важи както за Великобритания, така и за Франция.” Франсоа Оланд заяви още, че ще се консултира с президента на САЩ, Барак Обама по-късно днес, допълвайки че „всички възможности за реакция са на масата.”  Франция ще лобира за справедлива, но твърда намеса в Дамаск.

Президентът изключи възможността за военна операция преди окончателния доклад на експертите по химически оръжия на ООН.

Според Франсоа Оланд, ситуацията в Сирия е много по-различна от тази в Ирак през 2002-2003 г., защото в Дамаск е налице използването на химическо оръжие, а освен това, никой не планира предизвикването на смяна на режима на Асад.

Оланд е свикал събиране на парламента на 4 септември, когато ще бъдат обсъдени действията на Франция в конфликта. Макар че президентът на Франция не е задължен да провежда допитване във връзка с военните действия, които страната предвижда да извърши, той заяви, че ще се опита да събере възможно най-голяма подкрепа от правителството.

Последните проучвания на общественото мнение във Франция показват вяла обществена подкрепа за планираните действия в Сирия.

Подкрепи Economic.bg