Френският дълг достигна рекордни нива

Нарастването само в последните 12 месеца е c 5%

3572 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Френският държавен дълг достигна рекордни нива. За пръв път показателят премина психологическата граница от 90% от БВП, достигайки 1.83 трлн. евро. Това сочат данните на Статистическия институт на Франция, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Данните показват, че през последните 12 месеца държавният дълг е нараснал с 5%. Прогнозите на френските управляващи предричаха, че ръстът няма да надвижи 3.9%.

През изминалия месец Франция оповести плановете си за отлагане на спазването целите и за бюджетен дефицит. Тогава, френският финансов министър Пиер Московиси посочи, че не иска да добавя драстични мерки за икономии към рецесията. Очакванията на Московиси са през тази година нарастването на БВП да бъде по-високо от прогнозирания от ЕК ръст от 0.1%. Той обеща мерките, подготвяни от правителството, да бъдат "изключително сериозни".

ЕК прогнозира, че публичният дефицит на Франция през 2013 г. и 2014 г. ще бъде по-висок от очакваното и през тази година ще достигне 3.7% от БВП. Очакванията са през 2014 г. дефицитът да достигне 3.9% от БВП, което превишава значително наложения от ЕС таван от 3%.

При тези обстоятелства на Париж му предстоят трудни преговори с Брюксел, констатират експерти. Те също така отбелязват, че не е съвсем ясно как френското правителство планува да запуши дупките в бюджета. 

Подкрепи Economic.bg