Г-7 ще обсъжда кризата в Еврозоната

Фискалните проблеми на САЩ и забавянето на икономическия растеж в Китай също ще се разискват на височайшата среща

116 ~ 4 мин. четене

Еврото падна и днес заради несигурността около искането на помощ от Испания, която продължава да плаши пазарите, докато понижението на борсовите индекси заради забавянето на световния растеж допълнително ограничава търсенето на рискови активи.

Единната валута поевтиня след намалението на кредитния рейтинг на Испания от Стандарт енд Пуърс до ВВВ- минус, което е точно едно ниво над статута за "книжа боклуци". Перспективите са негативни и отразяват мнението, че има значителни рискове пред икономическия растеж и изпълнението на бюджета, както и липсата на ясна посока от еврозоната. Намалението е с две единици от предходна оценка ВВВ- плюс и съответства на Ваа3 оценката на рейтингова агенция Муудис, която още не е оповестила мнението си за Испания, но също обмисля понижение на кредитния й рейтинг.

Испания се въздържа от искане на външна помощ, която ако бъде одобрена ще даде възможност на ЕЦБ да използва новата си схема за покупки на облигации на бедстващите държави в еврозоната, които искат помощ, за да намалят разходите си за дълг. Инвеститорите очакват някакъв вид помощ за Испания, която също така вече кандидатства за помощи за банките си, тъй като продължителната рецесия задълбочи правителствения фискален дефицит. Шансовете обаче кога точно четвъртата по големина европейска икономика ще последва по-малките Гърция, Португалия и Ирландия в искането на помощ от международните кредитори са твърде неясни.

Евро/долар удари най-ниски нива след 1 октомври на 1.2825 преди да отскочи до 1.2866. Натискът нараства и може би ще се тества ключовата техническа подкрепа на 1.2825, където преминава 200-дневната пълзяща средна, а след това и дъното от 1 октомври на 1.2803.

Азиатските борсови индекси спадат след падането на световните вчера, което се дължеше на слабите прогнози на МВФ и Световната банка за световния растеж през 2012 и 2013 година и предупрежденията за забавяне в китайската икономика, която е втората по големина в света. Ако еврото пропадне убедително под подкрепите при 1.28, то лесно може да загуби още 200-300 пипса независимо дали излизат новини или данни.

Слабостта на еврото се дължи и на покачването на друга рискова валута, австралийския долар. Той заличи първоначалните си загуби при покриване на къси позиции след новината, че заетостта на страната е нараснала с повече от очакваното и сезонно балансираните 14 500 работни места през септември. Безработицата обаче също се повиши до 5.4%, тъй като повече хора са се влели в работната сила.

Австралийският долар се покачи до почти 1-месечен връх срещу зелените пари от 1.0275 и се отдръпна от 3-месечното дъно в понеделник на 1.0049. Той се покачи и срещу йената над нивата от 80 при стойности под тях преди излизането на данните. Еврото продължи да пада срещу австралийския долар и удари най-ниски стойности след 2 октомври на 1.2515. В кроса с йената котировките са 100.35.

Силата на японската валута срещу слабото евро ограничи растежа и в долар/йена, което слезе на 78. Спадът обаче също е лимитиран, тъй като някои стоп ордери около 78 вече са задействани. Продължаващите забележки от японските власти, че силната йена е вредна за икономиката в страната също намаляват желанието за нейни агресивни покупки.

Днес финансовите министри от Г-7 имат среща в Токио, поради което избягването на рискови активи може да доведе до спекулативни покупки в долар/йена. В дневния ред на срещата на Г-7, както и в отделните неофициални разговори с МВФ и Световната банка, фигурират темите за кризата в еврозоната, фискалните проблеми на САЩ и забавянето на икономическия растеж в Китай.

Силата на долара пречи на златото

Златото се опитва да нараства днес след обезценка с над 1% през последните 4 сесии, въпреки че несигурността, която обгражда Европа помага на долара и се очаква да пречи на метала.

Дългосрочният интерес обаче към предлагащото сигурност злато остава непокътнат, като доказателство е нарастването на активите на спекулативните фондове. Проучване на Ройтерс сред специалисти потвърждава това, като очакванията са златото да достигне рекордно висока средна цена през четвъртото тримесечие и да реализира нови печалби през следващата година.

Приетите стимули от централните банки през септември продължават да привличат инвеститори към златото, което е защита срещу инфлацията и обезценката на валутите породена от по-благосклонната монетарна политика. Спот цената днес е 1764 долара за тройунция при спад вчера до 2-седмично дъно от 1756 долара за тройунция.

Силният долар задържа засега растежа, тъй като суровините деноминирани в долари са по-скъпи за купувачите с други валути.  Технически анализатори посочват, че цел в момента са нивата от 1750 долара.

Междувременно нетните потоци на злато към Китай са спаднали през август с 26% спрямо нивата преди една година, тъй като високата цена на метала и забавянето на икономическия растеж са намалили търсенето. Търсенето във физическия сектор на Азия през последните месеци също е слабо.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg