ГЕРБ: Реалността е пропукана

Въпреки опита да бъдем унищожени, ние станахме по-силни, смята Томислав Дончев

Автор: Economic.bg

Правителството в момента управлява съвършено нелегитимно. Най-добрият изход за всички е веднага да вземат решение да подадат оставка. Това каза Томислав Дончев, водач на листата на ПП ГЕРБ, за евроизборите.

Неправилно ще бъде да четем резултатите от тези избори само политически. Трябва да ги четем обществено и граждански. Изборите бяха тест, доколко обществото може да бъде измамено, купено и т.н. Българите издържаха този тест, каза Томислав Дончев.

Каква беше кампанията? Това е забележителен успех, въпреки всичко. Въпреки черния пиар, на който бяхме подложени, въпреки купените гласове, въпреки държавния корпоративен натиск, особено в някои региони. Въпреки страха в някои региони. Бобов дол е малка част от цялата действителност, смята Дончев. Има райони на България, в които властва страхът, и определено не са в Европа. На фона на всичко това, имаме убедителен резултат. В кампанията липсваше дебат, въпреки нашите усилия, добави първият в листата на ГЕРБ за евровота.

Синтетичната реалност се пропука - зад нея се вижда истинската реалност. Налагаше се това, че България тръпне от страх - да не се върне ГЕРБ. Реалността е друга. Впрегна се огромен ресурс - цяла България да живее в тази реалност, каза Дончев.

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се похвали с резултатите от вота. Има равномерност в подкрепата за ГЕРБ във всички населени места, каза той.  ГЕРБ е единствената алтернатива за българските мюсюлмани, освен ДПС. Близо 9 % за ГЕРБ за българските мюсюлмани, срещу 5 % за БСП. ГЕРБ има 8, 5 % в ромския етнос, БСП има около 21,4 %, фаворит е ДПС, които имат над 40 % от ромския вот, каза Цветан Цветанов.

ГЕРБ е безспорен победител в София срещу БСП, посочи Цветан Цветанов, който представи данни от изборите. Цветанов благодари на представителите на малките населени места - 20,6 за ГЕРБ в селата срещу 23,3 % за Коалиция за България.

За ГЕРБ подкрепата сред българите в чужбина е 38,4 %, за ДПС - 15,6 %, за БСП - 5,4 от българите в чужбина. Благодаря на всички българи, живеещи в чужбина, каза Цветанов. ГЕРБ не ги е забравила, каза Цветанов.

С около 50 хиляди гласа сме увеличили резултата си, спрямо 2009 г., и с 250 хиляди гласа, спрямо 2007 г. През целия вчерашен изборен ден ГЕРБ запази тенденцията на увеличаване на резултатите - каза още Цветанов.

Той не пропусна да попита защо беше закрита НЦИОМ. "Много от тези, които закриха НЦИОМ, твърдяха, че това е агенцията, близка до Цветанов. ПП ГЕРБ винаги е залагала на професионализма. Единствената агенция, която позна, в най-голяма точност резултатите", каза зам.-председателят в ГЕРБ.

Нормално ли е два избора подред народът да поставя ГЕРБ на първо място и да не сме в управлението, каза от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Какво трябва да се случи, за да признаете, че не сте за тези места? Орешарски, компания, седнали сте на чужди места".

"Би трябвало вече да са си подали оставката. Какви задачи Орешарски ще даде на неговите си министри, като е нелегитимен. Няма морално право да влиза в тази сграда. С какви очи Мишо Миков би се качил на трибуната, когато никога не е спечелил избор? Мая и в Кюстендил я бих", добави още той.

Коментари: 0