ГЕРБ внася вот на недоверие заради "Южен Поток"

Управляващите не искат да приложат европейското законодателство по отношение на проекта, а от МИЕ отказват да дадат справка за състоянието и дълговете на НЕК

Южен Поток у нас

Снимка: Бивол

От паритя ГЕРБ ще внесат днес нов вот на недоверие към правителството за сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток". Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС.

"Ще внесем вот на недоверие в сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток" от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене"; от това, че фалират основните ни енергийни компании; от това, че предизборно задържат цената на тока", аргументира се Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ за пореден път повтори, че от Министерство на енергетиката са отказали да дадат на техни депутати справка за състоянието и дълговете на НЕК. "Не ни дават финансовите отчети, а дочувам, че са пред фалит", коментира той.

"Една година обявиха около 10 пъти, че започват строителство - не беше януари, не беше февруари, не беше март, а сега остана за юни. Защо?", попита той по отношение на проекта "Южен поток". Борисов посочи, че управляващите не искат да приложат европейското законодателство по отношение на проекта, а причина за това е фактът, че ако го приложат, по тръбата ще може да тече и български газ.

Дотук от ГЕРБ са внесли 3 вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, за провал в политиката на регионалното развитие и инвестициите и за политиката на кабинета в сектор "Сигурност".

Вотът на недоверие обаче ще бъде обсъждан и гласуван след евроизборите на 25-ти май, тъй като Народното събрание няма да заседава от 14 до 23 май включително и на практика днес е последният работен ден на депутатите.

Както е известно, вчера от Реформаторски блок (РБ) излезнаха със сериозни данни за лобизма на управляващите в полза на руския проект за мегагазопровод „Южен поток”.

Икономистите Светослав Малинов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов, Петър Славов се базират на прочетеното в протоколите, стенограмите и договорите по проекта, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) след съдебно решение, от които става ясно, че  управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство.

Според РБ целта на спорните поправки е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. „Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока”, категорични са те.

Коментари: 0