Реформаторите дават Стойнев на Йотингер заради „Южен поток”

Управляващите променят Закона за енергетиката под диктовка от Москва, каза за Economic.bg Иван Иванов от ДСБ

Специално за „Икономика”:

Автор: Николай Марченко

Реформаторският блок (РБ) днес изпраща писмо до еврокомисаря по енергийната политика Гюнтер Йотингер относно действията на кабинета за „Южен поток”. Това съобщи специално за агенция „Икономика” (Economic.bg) зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов.

Вчера от РБ информираха за получените от тях документи, които съдът накара Министерството на икономиката и енергетиката да предостави по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Става дума за опис на кореспонденцията между проектната компания South Stream Transport b.v. и Българския енергиен холдинг (БЕХ), в която дружеството с мажоритарен собственик „Газпром” предлага спорните промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) с нов термин „морски газопровод”.

Днес обаче ще информира ЕК, след като ресорният министър Драгомир Стойнев увери преди седмица, че е обяснил законността на промените на ресорния комисар. „Днес да изпратим съответното писмо до г-н Йотингер. В момента Европарламентът не работи и той като комисар е единствената институция, която трябва да бъде запозната”, казва Иванов.

Според Иван Иванов предложението е направено още през август миналата година, като малко по-късно БЕХ предлага аналогични промени. Тоест, не само под диктовка от Москва, но и с преписване на съдържанието едно към едно се предлагат законови промени”, обясни депутатът.

Депутатът пояснява, че по време на визитата на президента на „Газпром” Алексей Милер миналото лято, са споменати два подписани протокола, които не са публикувани от МИЕ. „Министерството съобщи, че не може да ни ги предостави и съдът ги накара да бъдат предоставени, но съдът ги задължи, тъй като няма как да бъдат класифицирани като секретни”, каза той.

Според него в единия от протоколите пише, че проектът трябва да бъде реализиран при спазване на „приложното българско законодателство”. „И тъй като сега законодателството е изцяло хармонизирано с третия енергиен пакет на ЕС, то те предлагат на властите да се направят законови промени, за които става дума, за да си измият ръцете, че са спазили всички български, а съответно и европейски изисквания”, категоричен е Иванов.

„Всичко е с цел избягване на законодателството на ЕС и специално Третия пакет – с въвеждане на понятието „морски газопровод”, българският участък го представят едва ли не като интерконекторна връзка между Черно море и Сърбия”.

По думите му реакцията на един от вносителите на спорните поправки – зам.-председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Явор Куюмджиев „косвено доказва тази връзка”. „Той твърди, че съвсем случайно съвпадение е това, че текстовете на предложението му са същите, каквито се предлагат месеци по-рано от проектната компания”, казва Иванов.

Депутатът смята, че до гласуване на лобистките поправки на второ четене може и да не се стигне, тъй като комисарят Йотингер е поискал повторна среща със Стойнев преди това. „И ако все пак бъдат гласувани, ние ще имаме челен сблъсък с Еврокомисията по този въпрос”, смята Иван Иванов.

Реформаторите също така съобщиха, че сред документацията има писма на ДАНС и МВР от 3 и 4 април 2014 г., с които искат предоставяне на цялата документация по „Южен поток”. Публично обаче нито едно от силовите ведомства не съобщи за започналото разследване по проекта, а МИЕ от вчера не коментира разкритията.

Коментари: 0