Габровски фирми свиват разходите с 20%

Газификацията на града струва над 10 млн. лв.

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фирмите в Габрово очакват да намалят разходите си с около 20%. Това ще стане възможно благодарение на газифицирането им. "Целогодишно ползваме газ. Досега ни бяха необходими около 1200 тона мазут. Сметките ще намалеят с около 20%, особено след издействаното намаление на газа. Ще станем конкурентоспособни", коментира в ефира на TV7 Георги Бижев, собственик на текстилното предприятие "Мак" АД.

Днес премиерът Бойко Борисов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който е и бивш кмет на Габрово, ще присъстват на официалния старт на газификацията на града. В Габрово чакат синьото гориво близо 20 години.

Кметът на града Таня Христова коментира, че днес се слага край на тежка и донякъде тъжна история свързана с газифицирането на Габрово.

"Проектът за газификация на Габрово е много дълго чакан. Градът е с голям индустриален потенциал. В рамките на кратък период от 9 месеца, "Ситигаз България" ЕАД успя да получи разрешение за изграждане на магистралното трасе. Над 40 км газопреносна мрежа бяха изградени с инвестиция за 10 млн. лв.", поясни Таня Христова. По думите се очаква икономията да е над 1 млн. лв. на година, а  освен това ще има и благоприятно въздействие за околната среда. Очакванията са скоро газта да стигне и до битовите абонати.

Подкрепи Economic.bg