„Газпром“ намали ценната на газа за Полша

Двете страни са подписали споразумение за определяне на нова формула при формирането на цените

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Полската енергийна компания G·rnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) успя да договори по-ниска цена на природния газ, доставян от руския газов монополист "Газпром". Днес представители на двете компании са подписали във Варшава допълнително споразумение към вече съществуващия договор между двете компании, предаде ИТАР-ТАСС.

"Новите ценови условия отразяват промените, които обхванаха европейския газов пазар през последните години. Ето защо новата формулата, по която ще се определя цената ще взима предвид пазарните цени на газа, а не само цената на петрола", се казва в становището на компанията.

Новата формула за определяне на цената ще позволи на полската страна да спести между 2.5 и 3 млрд. злоти (930 млн. долара) още през тази година, коментират световните агенции.

С постигането на споразумението ще бъде прекратен арбитража в Стокхолм срещу несправедливо определяните цени от страна на "Газпром".

"Газпром" и PGNiG показаха, че положителният резултат, който ще бъде от полза и за двете страни, може да бъде направено чрез бизнес преговори", коментира Гражина Петровска-Олива, главен изпълнителен директор на полската компания.

Коментари: 0