Гейтс към Плевнелиев: Удивително

Това е възкликнал той, когато разбрал размера на дефицита и държавния дълг на България в условията на криза

"Удивително". Това е възкликнал Бил Гейтс при срещата си с българския президент Росен Плевнелиев, когато разбрал размера на дефицита и държавния дълг на България в условията на световна криза.

Бил Гейтс, който преди три години се оттегля от активната си работа с „Майкрософт”, за да се посвети изцяло на благотворителната си работа във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, е поел ангажимент да продължи дейността по проекта „Глобални библиотеки” в България, съобщи bTV.

До момента по проекта със свободен достъп до интернет са обезпечени 1200 български библиотеки, основно в малки населени места, като 71% от тези компютри са в села и достъпът до мрежата се ползва за намиране на работа или попълване на документи по европейски проекти. Вероятно е при продължаването на проекта след 2013-а да бъдат оборудвани още 300 библиотеки. Обсъжда се идеята библиотеките да имат общ портал, който да им дава равна по обем информация. На въпрос дали е отправил покана към софтуерния милиардер и филантроп да посети България, президентът Плевнелиев отговори: „Да не преиграваме – ще дойде, когато види, че има смисъл“.

„Написах първата си програма на 13 - беше игра за бикове и крави. Компютърът, които използвах, беше огромен, тромав , бавен и неустоимо прекрасен“, това казва Гейтс в книгата си „Пътят напред“ (1998 г.). Той отлично познава силата на доброто образование и продължава да насочва голяма част от средствата си за подобряване на образованието в САЩ.

Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ е базирана в Сиатъл, но работи по цял свят. Бюджетът й е от 33,5 милиарда долара, от които отделя по 3 милиарда долара всяка година и за проекти, свързани със здравеопазването - основно в Африка. Български учени от БАН ще помогнат с експертизата и контактите си в Африка и Близкия изток за осигуряване на ваксини, които фондацията на Гейтс ще финансира.

Пред bTV съветникът на президента Евгени Ангелов сподели, че гениалният програмист е дал насоки как да се върнат българските IT специалисти от Силициевата долина отново у нас. Това може да се постигне с реализирането на проекта Sofia Tech Park, който да привлече най- големите имена в IT бизнеса. Партньорство ще се търси с компании като Google, HP и Cisco, които президентът Плевнелиев ще посети само след ден в Сан Хосе, Калифорния.

Коментари: 0