Георги Марков: Съдът отказа да приложи Конституцията

Имаме един неработещ парламент, който се саморазруши, смята бившият конституционен съдия

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене

Вчера за първи път в българската история, в навечерието на 25 години демокрация у нас, Конституционният съд на практика отказа да приложи конституционното правосъдие. Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков за Economic.bg. "С този отказ българският конституционен модел е тотално изчерпан", добави той.

"Имаме една лоша конституция, приета от хората, които приеха Живковата Конституция. Конституцията не позволява подобно решение, без значение как се казва депутатът. Оттук нататък България е в небивала институционална криза. Имаме един неработещ парламент, който се саморазруши, и един Конституционен съд, който отказа да приложи правосъдие", каза още Марков.

"Очевидно, българските граждани рано или късно ще вземат нещата в свои ръце и ще поискат коренна, радикална промяна. България се нуждае от разпускане на сегашните институции, пряк избор на Конституционен съд, пряк избор на ВСС и висши магистрати", добави той.

На въпрос как си обяснява, че съдия, назначен от ГЕРБ, в лицето на Гроздан Илиев, гласува за връщането на Пеевски като депутат, а Цанка Цанкова излиза с особено мнение, Марков отвърна, че "особеното мнение без съмнение е в полза на Пеевски. ГЕРБ трябва да си направят конгрес или общо събрание и да си посипят главата с пепел".

Подкрепи Economic.bg