Георгиева: Ще излезем от кризата по-силни

Дълговата криза и безработицата са проблемите на Европа

„Европа се обедини заради трудностите и съм сигурна, че от трудностите ще излезем обединени. В интерес е на европейските граждани да излезем от кризата“. Това каза в сутрешния блок на bTV българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Според нея основните проблеми на Европа са дълговата криза и растежа на безработицата. „За дълговата криза се прави много, сега трябва работим за растеж на заетостта“, еврокомисарят и допълни, че ако решим тези проблеми и работим в тази посока, тя вижда „само позитиви за Европа“.

Георгиева определи като важен приоритет за България зелените инвестиции и припомни, че енергийната ефективност е много важна тема за страната ни. По думите й либерализирането на трудовия пазар може да създаде около 20 милиона нови работни места. Зелената инвестиция има резерв от 5 млн. нови работни места. Иновациите са другият начин за решаване на проблемите на Стария континент.

"Трябва да работим, за да се помогне на европейската и на световната икономика", каза Георгиева. По думите и доброто ние го имам е в себе си, но то е мълчаливо. Тя даде пример с това, че 80% от гърция искат да останат в еврозоната, но това, което чуваме е гласа на тези 20%, които не искат да са в съюза. „За мен е много важно да проявим повече разбиране, да влезем в обувките на другия“, допълни тя.  

„На хората тази криза им омръзна, а ние още не сме излязли от нея. Но хората не трябва да се затварят в себе си, защото нищо няма да се случи", категорична бе тя. Българският еврокомисар припомни, че много страни искат да влязат в Европейския съюз, защото когато хората са обединени, те стават по - силни.

По думите на Кристалина Георгиева, най - голямата стратегическа грешка ще бъде, ако има разединение в Европа.

На въпрос колко важна ще бъде срещата между Ангела Меркел и Франсоа Оланд тя отговори, че срещата ще е много важна. „Аз обаче очаквам на срещата да няма големи изненади. Те ще гледат в една посока - да излезем от кризата. Те са политици – знаят своята отговорност. Това което е добро за Франция и Германия е добре и за нас“, категорична беше Георгиева.

Георгиева уточни, че излизането от кризата ще е бавно в цяла Европа, но ние ще излезем от кризата и то с по-добра финансова политика.

Нейното мнение е, че в условие на криза тези, които могат да си позволят да харчат повече, да го правят. За нея тази максима е приложима за по-силните икономики, но защо не и у нас. 

Коментари: 0