Германия позволи записването на деца като „неопределен“ пол

Законът цели защита на правата на интерсексуалните хора

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Най-голямата европейска икономика - Германия, позволи записването на пола на детето като "неопределен" в удостоверенията за раждане. Това ще е възможно от ноември 2013 г., когато родителите ще имат възможност да оставят графата за записване на пола празна, предаде Reuters.

Така деца родени без ясно изявена полова анатомия ще могат да бъдат записвани като "неопределени", което ще спести на родителите им взимането на прибързано решение за пола на детето. Законът има за цел да защита правата на интерсексуалните хора.

Промените в законодателството са базирани върху заключенията от научно изследване направено от германския комитет по етика. Според него правата на интерсексуалните по рождение хора не са добре защитени. Именно затова се налага въвеждането на нови мерки, които да гарантират тяхната защита.

Според данни от 2007 г. в Германия се раждат поне 150 интерсексуални деца. Според групи работещи в подкрепа на интерсексуалните обаче броят им е много по-голям.

С новото разрешение не се въвежда трети пол, тъй като това налага сериозни промени в германското законодателство.

Германия е първата страна в Европа, която разрешава записването на новородени като "неопределени". Според WashingtonTimes примерът на страната може да бъде последван и от други европейски държави, като Финландия, например.

През 2011 г. Австралия въвежда трета пол-категория, като в нея влизат хора, с "неопределен", "интерсексуален" или "неуточнен" пол. С това хората, които биологично не са изцяло мъже или жени могат да бъдат записани  като категория "Х" в своите лични документи.

Подкрепи Economic.bg