Германия се прибилижи към стагнация

Франция записа най-голямото си свиване за последните четири години, показва още проучване на финансовата компания „Маркит"

400 ~ 1 мин. четене

Германската икономика се забави до състояние, близко "до стагнация" през месец март, а Франция записа най-голямото си свиване за последните четири години, съобщава BBC, позовавайки се на проучване на финансовата компания „Маркит".

Индексът на мениджърските поръчки през март е стигнал до нивото от 50,6 пункта, като през предоходния месец е бил 53,3. Падането на този показател под нивото от 50 пункта означава стагнация. Втората по големина след германската икономика в еврозоната – френската също е стигнала до нивото до 41,9 пункта през март.

За Еврозоната спадът за един месец е от 47,9 на 46,5. Причината за спада е кризата в Кипър и неясната политическа ситуация в Италия, която повече от месец не може да състави правителство, отбелязва медията.

Според икономиста Крис Уилямсън данните рисуват мрачна картина, която се подсилва от дълговата криза и политическата нестабилност на Стария континент.  "Слабите резултати на Германия подсказват, че „единственият източник на ярка светлина в иначе мрачния регион е започнал да отслабва", допълва тя.

В същото време Европейската централна банка запази лихвения процент на ниво 0,75. Ставката остава непроменена от юли 2012 г. Това ще бъде 9-ти пореден месец за рекордно ниското равнище на лихвата. Другото решение на ЕЦБ е, че централната банкова институция няма да изкупува повече държавни облигации.

Подкрепи Economic.bg