Германски съд решава съдбата на eврозоната

Икономисти предполагат, че магистратите ще кажат "да" на Европейския стабилизационен механизъм

80 ~ 1 мин. четене

Върховният съд в Германия ще трябва да реши през тази седмица съдбата на спасителния план за Еврозоната. Магистратите трябва да произнесат дългоочакваното си решение дали финансовия спасителен фонд, смятан за решаващ за бъдещето на еврото, ще получи зелена светлина. Европейската централна банка вече обеща неограничено финансиране и изкупуване на облигации с цел преодоляване на кризата, пише Bloomberg.

На 12 септември Конституционният съд на Германия ще реши дали да спре Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - фонд на стойност 500 млрд. евро. Решението идва девет седмици, след като висшите магистрати изслушаха аргументите на противните на фонда. ЕСМ заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изкупуват облигации на закъсалите държави, докато доходността по дълговите им книжа не се понижи. Сред държавите са и Испания, и Италия.

"Мисля, че съдът ще каже, че фондът е нещо, което може да бъде управлявано от Германия", коментира Клемънс Фюст, икономист в Said Business School - училище под шапката на Oxford University. Фюст обаче предполага, че магистратите вероятно ще наложат "някои условия" върху пакта.

След изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги доходността по испанските 10-годишни съкровищни бонове рязко се понижи - с 1,2 процентни пункта до 5,63% през миналата седмица. В същото време единната валута достигна най-високото си ниво спрямо американския долар от май насам.

Подкрепи Economic.bg