Германският гуверньор е напълно изолиран в ЕЦБ

Позицията на Йенс Вайдман да не се започва изкупуване на ДЦК на задлъжнелите държави, се различава от тази на останалите членове на Борда

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гуверньорът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман е напълно изолиран в Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише холандския вестник Het Financieele Dagblad. Неговата позиция е твърдо против ЕЦБ отново да купува ДЦК на задлъжнелите държави.

Вайдман няма подкрепата на президента на ЕЦБ Марио Драги, нито на който и да е от останалите членове в Борда. Те са на мнение, че ЕЦБ трябва да рестартира програмата си и по този начин да намали лихвите по дълга на Италия и Испания.

За Вайдман обаче подобна стъпка е в нарушение на забраната за финансиране чрез печатане на пари. Той дори заплаши да подаде оставка като централен банкер в Германия, но канцлерът Ангела Меркел успя да го убеди да остане.

Предшествениците на Вайдман - Аксел Вебер и Юрген Щарк напуснаха постовете си именно заради подобен спор с ръководството на ЕЦБ. Германците са твърдо против разширяването на ролята на общата банка, защото нейната основна задача е да предотвратява инфлацията.

Очаква се на 6 септември Марио Драги да обяви детайли около програмата за изкупуване на ДЦК.

Подкрепи Economic.bg