Главните редактори напуснаха The New York Times и Le Monde

Първата била недоволна от по-ниската от колегите мъже заплата, а втората управлявала в стил "Путин"

Рокади

Автор: Николай Марченко

Отговорният редактор на най-влиятелния американски вестник The New York Times Джил Абрамсън и главният редактор на френския Le Monde Натали Нугеред напускат постовете си, пише британският The Independent.

Причините за уволнението на Абрамсън не се споменават, но на събранието издателят е признал, че проблемът не е в материалите, а в „управленческите решения”. Според списание The New Yorker дамата е научила, че заплатата й и пенсионните осигуровки са доста по-ниски от предшественика й на поста и е възразила пред издателя.

Според друг източник Джил Абрамсън е разбрала, че ставало дума и за по-висока заплата и осигуровки за колега мъж с едно ниво по-ниска длъжност. След като адвокатът й се поинтересувал от неравенството, издателите заели враждебна позиция.

Също така се споменава и за конфликт на редакцията с изпълнителния директор относно рекламата. Абрамсън е усещала натиск, който е приемала като „намеса в редакционната политика”. Освен това, има и сведения за спор по кадрови въпроси с подчинения й Дин Бакет, оплакал се на издателите. Точно той смени Джил Абрамсън като отговорен редактор – лауреатът на „Пулицър” е първият афроамериканец, заел поста.

Според The Independent главната редакторка на Le Monde пък е била принудена да напусне шефския пост в най-авторитетното френско издание, заради конфликта й с екипа на вестника. Известните със свободолюбието си журналисти на лявоцентристкия вестник я обвиняваха в управлението в стил „ала Путин”. Обвинението е направено при положение, че журналистите сами са я избрали с 80% от гласовете през март 2013 г.

Коментари: 0