Глобяват Yahoo! с близо 3 млрд. долара

Мексикански съд е постановил глобата, заради неизпълнение на договор, сключен с две мексикански компании

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Мексикански съд наложи глоба в размер на 2.7 млрд. долара на американската технологична компания Yahoo! и дъщерната й компания в Мексико - Yahoo de Mexico. Причината е нарушен договор с две мексикански компании - Ideas Interactivas SA de CV и Worldwide Directories SA de CV, пише Bloomberg.

От американската корпорация обявиха, че решението не е окончателно и Yahoo ще го обжалва, тъй като смята претенциите за „неоснователни".

През 2003 г. Yahoo de Mexico сключи договор с Ideas Interactivas и нейната компания-майка - Worldwide Directories, да се създаде сайт за „жълти страници" (Paginas Utiles), който ще се издава онлайн и като печатно издание. Този сайт вече не съществува.

Мексиканската компания твърди, че американците са нарушили договора и ги съди за пропуснати ползи, произтичащи от договори, свързани с обявите за т. нар. „жълти страници". Според мексикански медии първото издание на Paginas Utiles е трябвало да има тираж от 800 000 копия.

Ако жалбата на Yahoo не бъде удовлетворена, ще бъде голям удар за възстановяването на компанията, за което новият главен изпълнителен директор Мариса Майер се бори в момента. Самото дело може да отнеме месеци или години, което може да се отрази негативно върху настроенията на инвеститорите.

Наложената глоба е два пъти по-голяма от приходите на Yahoo! за третото тримесечие. Тогава те достигнаха 1.2 млрд. долара, а печалбата - 226 млн. долара. "Глобата е по-голяма от сумата, която интернет рекламата в Мексико е генерирала до този момент", коментира Брайън Визер, анализатор в Pivotal Research Group LLC в Ню Йорк.

В петък акциите на Yahoo! поевтиняха с 0.53% до 18.77 долара. пазарната капитализация на онлайн компанията се изчислява на 22.2 млрд. долара, а кешовата и наличност и краткосрочни инвестиции към 30 септември - на 8.41 млрд. долара


Коментари: 0