Големите инвеститори - с персонален отговорник

6210 ~ 3 мин. четене

Всеки голям инвеститор в България ще има персонален отговорник в Агенцията за инвестиции. Той ще придружава представители на компаниите във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете за административните услуги. Това обяви новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с бизнес делегация от Китай, начело със заместник-министъра на търговията Дзян  Яопин. Министърът допълни, че една от първите му идеи на поста била допълнителни стимули за чуждестранните инвеститории повече правомощия на БАИ.

 

Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите, каза Добрев. Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ, подчерта министърът.

В срещата участва и зам.-министър Маринов, който допълни, че от 1 февруари т.г. с решение на Министерския съветпритежателите на валидни шенгенски визимогат да влизат в България без да притежават български такива. Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността сии това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.

 

Гостите подчертаха, че след 2008 г. средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление. В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както икъм отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др. 

 

България отдава приоритетно значение на връзките си с Китайи като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността, подчерта по-късно зам.-министърИво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании. Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти. В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводътза автомобили в Ловеч на \"Литекс моторс\" съвместно с китайската фирма „ГрейтУол”, инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании „Хуавей” и „Зи Ти И”. Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията, заяви Маринов.Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 г. двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн.Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001-а, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза още Маринов.

 

Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания „Индустриални зони“ Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

 

 

 

Подкрепи Economic.bg