Google изгражда център за данни в Холандия за €600 млн.

Структурата ще осигури 150 нови работни места за висококвалифицирани специалисти

Google изгражда център за данни в Холандия за €600 млн.
Автор: Стилиян Гребеничарски

През следващите четири години Google ще вложи около 600 млн. евро в изграждането на център за данни в Холандия, съобщава Bloomberg, Позовавайки се на официално съобщение от компанията.

Центърът ще е отговорен за европейските операции на технологичния гигант. „Познаваме региона добре, има наличен терен и бизнес климата е подходящ за нас. Инвестицията ще доведе до разкриване на 150 работни места за висококвалифицирани специалисти”, обяви Франсоа Стерен – директор за глобалната инфраструктура, по време на специална пресконференция в Еемшавен.

Зоната се намира в рамките на Грьонинген, на 215 км. северозападно от Амстердам. Тя разполага с пристанище и е входна точка за високоскоростен трансатлантически оптичен кабел, свързващ Европа със Северна Америка. Холандското правителство иска да се възползва от стратегическото разположение и инфраструктура на индустриалната зона, за да привлече стратегически инвестиции в региона.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния компания вече има един център в Еемшавен и подобни структури в Белгия, Финландия и Ирландия. Планира се на обекта да бъдат заети около 1000 строителни работници, а изграждането му да стартира през 2016 г. От Google планират да продължат инвестициите в комплекса след въвеждането му в експлоатация през 2017 г.

От информационната агенция напомнят, че местонахождението на центъра е изключително важно, от гледна точка на законодателството за използване и обмен на данни.

Коментари: 0