Google купува сървис за спътникови снимки Skybox

Преговорите са в начален етап, като цената на сделката може да достигне $1 млрд.

Експанзия

Автор: Николай Марченко

Американският гигант Google води преговори за придобиване на доставчик на висококачествени сателитни изображения Skybox Imaging. Това разкрива агенция Bloomberg, цитирана от сп. Forbes.

Според неназовани източници на американската агенция преговорите се намират в начален стадий и сделката може дори да не се състои. Проблемът е и в това, че все още няма достатъчно данни за това, как Google ще може да използва продукцията на Skybox.

В момента Skybox предоставя достъп до снимково и аналитично съдържание, свързано със спътникови фотографии на земното кълбо по целия свят. В портфейла на компанията има спътникови снимки на земната повърхност с резолюция под 1 метър, които са предназначени за използване в селското стопанство, в добивния отрасъл и в застраховането.

В Skybox работят около 100 души, като компанията е основана през 2009 г. при подкрепа на редица инвестиционни фондове - Khosla Ventures, Bessemer Venture Partners, Canaan Partners и Norwest Ventures Partners.

Според анализатори Google напоследък активно работи върху сделките, които ще му помогнат да излезе на нови пазари. Сред приоритетите на компанията са социалните пазари, новите пазари за комуникационни решения и тези на приложно картографични платформи.

Експерти обаче нямат единно мнение относно евентуалната стойност на сделката за Skybox, но според повечето от тях може да става дума за около 1 млрд. долара.

Коментари: 0