Google оставя стандартните пароли в миналото

Новопридобитата израелска стартираща SlickLogin използва смартфони и звуци с висока честота за проверка на самоличността в уеб страници

128 ~ 1 мин. четене

Google придоби SlickLogin, израелска стартираща компания, която използва смартфони и звуци с висока честота за проверка на самоличността в уеб страници, пише CNET. Състоящият се от трима души екип на младата фирма съобщи за сделката на интернет сайта си.

“Обявяваме, че екипът на SlickLogin се присъединява към Google - компания, споделяща мнението ни, че поверителният достъп трябва да бъде лесен, а не неприятен и установяването на самоличността на потребителя трябва да бъде ефективно, без да затруднява”, пише в изявлението. Условията на сделката не са разкрити, но има информация, че израелската компания е оценена на няколко милиона долара.

SlickLogin все още е в ранна фаза на развитие и не е представила комерсиален продукт.  Според описание на сайта на компанията екипът на Slicklogin наскоро е напуснал подразделението за кибер сигурност на израелските военни части и е работил в продължение на шест години над най-актуалните проекти за сигурност.

Компанията разработва технология, която дава възможност уеб страниците да генерират много тихи звуци чрез колоните на компютъра, които се използват за заместител на стандартните пароли. Приложение на смартфона на потребителите улавя уникалния аудиосигнал, анализира го и го изпраща обратно към сървъра на страницата за разрешение за достъп.

Технологичната разработка може да бъде използвана като алтернатива или допълнение на традиционните пароли, като целта е да се ограничат кражбите на онлайн самоличности, фишинга и други спамове.

Подкрепи Economic.bg